BIODANZA

Biodanza is een uitnodiging om de vreugde van het leven te vieren, te genieten van dans en beweging. De verbondenheid met het leven te voelen en de passie voor de liefde en het leven te vergroten.

Biodanza is een systeem voor persoonlijke ontwikkeling. Bio betekent leven en danza: betekenisvol bewegen

Biodanza werd in de jaren 60 gecreëerd door Rolando Toro Araneda, een Chileense psycholoog, medisch antropoloog, hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Santiago, musicus en poëet. Geboren in 1924 maakte hij de kritieke jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog mee. Hij raakte diep geschokt door de gruwelijkheden waartoe mensen blijkbaar in staat waren en zocht naar andere mogelijkheden van menselijk contact. Hij wilde een systeem ontwikkelen waarbij het leven centraal staat. Dit werd Biodanza, zijn levenswerk. Hij noemde Biodanza ook wel ‘een (her)opvoeding in liefde’.

Biodanza is not a mere set of exercises to music or a conventional system of emotional expression, but rather a new vision of life, a process of human development, identity integration, inner transformation, and of developing our human potentials. Biodanza is about learning to ‘dance life’ and rediscover the ‘pleasure of living’. – Rolando Toro

Biodanza bestaat uit een reeks van oefeningen (dansen) op muziek die je motiveren en activeren om in ‘beweging’ te komen, zowel fysiek als emotioneel. Het stimuleert en moedigt je aan om in contact te komen met je kwaliteiten/talenten en potenties en daar expressie aan te geven.

De kracht van biodanza ligt o.a. in de volgende 3 elementen:

MUZIEK

Muziek is een universele taal. Het is iets dat je met je hele lichaam ervaart. Met alle emoties, instincten, je organen, alles beweegt mee. We bestaan uit ritme en melodie, onze hartslag, ademhaling, de natuur, dag en nacht, de seizoenen, de sterren. In biodanza maken we gebruik van muziek om ons in beweging te brengen.

BEWEGING

Beweging ontstaat vanzelf als we gehoor geven aan de muziek. De muziek danst ‘mij’ en dan is er geen ‘mij’ meer maar alleen de dans, een organische beweging, uitdrukking van mijzelf die opwelt uit de onpeilbare diepte van mijn wezen. Dansen activeert onze identiteit, het besef van wie we zijn, dat we ‘anders’ en uniek zijn. In de dans vieren we onze aanwezigheid en ontmoeten we onszelf en de ander, onze naasten en de wereld.

GROEP

Voor het intens kunnen ervaren van jezelf, je eigen uniciteit, heb je anderen nodig. In contact met de ander kun je je eigen gevoelens en emoties ontdekken en de ander ‘echt’ ontmoeten. De groep is een soort laboratorium waar we mogen ontdekken wat er nog meer voor moois in ons schuil gaat en daar in alle veiligheid mee experimenteren, met respect voor ieders anders zijn.

ACTUEEL IN DE MEDIA

Onlangs is er een documentaire uitgekomen van regisseur Menna Laura Meijer: “Nu verandert er langzaam iets” waarin ze de wereld van training en coaching in beeld brengt. Ze volgde 45 verschillende soorten sessies waaronder ook een biodanza-sessie bij een collega. Vanaf 21 maart 2019 draait de film in 23 bioscopen. op IDFA viel de film in de prijzen als beste Nederlandse documentaire.

Beluister hieronder een radio-interview op NPO1 met haar over haar documentaire:
http://radiobox2.omroep.nl/videofragment/file/51368

Kort samengevat: biodanza sprak haar het meest aan. “Het gaf een idee van vrijheid, in de kern hebben we allemaal het verlangen om je zo vrij te voelen in een groep. Niemand lacht je uit maar je wordt eerder toe gelachen en je bent wie je bent en zij zijn wie ze zijn. Het vertegenwoordigt deepdown een gevoel dat het betekenisvol kan zijn. Je bent bewust van elkaar en de ruimte. In onze samenleving weten mensen niet zo goed dat je er bent, ook al ben je heel zichtbaar, je kunt je toch heel erg onbekeken voelen. Het gevoel dat iemand je ziet, werkelijk naar je kijkt, je accepteert zoals je bent, is waar we in essentie allemaal naar verlangen”.